Blended Learning is enorm populair en de term hoor je steeds vaker voorbijkomen. Maar wat is Blended Learning eigenlijk? Er zijn verschillende definities te vinden in Google. In dit artikel zetten we uiteen wat Blended Learning is, voor wie dit relevant is en hoe je het zelf kunt inzetten.
Wat is Blended Learning?
Blended Learning is de Engelse benaming voor ‘gemixt leren’. Het is een verzamelnaam van verschillende leervormen die tot één leervorm worden gemixt. Dit noemen we een Blended Learning oplossing.
De volgende Blended Learning definitie dekt goed de lading:
“ Blended Learning is een mix van verschillende leervormen, bijvoorbeeld een combinatie van klassikale training en e-learning.”
Uiteraard bestaat Blended Learning uit meer dan enkel klassikale training of online training. Er zijn namelijk ontzettend veel vormen van leren. Denk bijvoorbeeld aan: Webinars, whitepapers, YouTube-filmpjes, kennisbijeenkomsten, één op één coaching en meer. Al deze vormen kunnen verweven worden in een Blended Learning oplossing.
Voor wie is Blended Learning?
Iedereen leert anders en iedere trainer geeft op z’n eigen manier les. Het fijne van Blended Learning is dat de mix perfect kan worden afgesteld op de behoefte van de student. Deze vorm van online én offline lesgeven is dus absoluut voor iedere trainer of coach interessant om te overwegen.
Zoals gezegd zijn er ontzettend veel leervormen die je kunt inzetten als trainer. Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast is de leervoorkeur van cursisten uiteraard ook belangrijk.
De één vindt online trainingen een prettige manier van leren, de ander gaat liever naar een klassikale training en doe je de zelfstudie liever via een boek (of e-book).
Dat is het grote voordeel van Blended Learning: Je kunt een pakket samenstellen dat voor jou of je organisatie het beste werkt.
Een mix van lesmethoden inzetten voor organisaties
Blended Learning heeft ook vele voordelen voor organisaties. Je kunt een leerpakket op maat samenstellen dat past bij de mensen, het budget en de doelstellingen. Je hoeft je dus niet meer te focussen op één type leervorm.
Zijn medewerkers veel buiten de deur? Dan loont het om online trainingen (e-learning) aan te bieden en één keer per maand bij elkaar te komen voor een kennissessie of evaluatie.
Het moeilijkste: monitoring
Wanneer je verschillende leervormen gebruikt kan het lastig zijn om te monitoren wat werkt en niet. Ook is niet voor alle type leervormen de voortgang makkelijk in te zien. Voor één, twee of drie cursisten is dit misschien nog wel uit te vogelen. Maar wat als je een training hebt met 20, 50 of misschien wel 100 mensen die allemaal op hun eigen manier leren?
Door het gebruiken van een Learning Management System (LMS) dat geschikt is voor Blended Learning breng je alle data en content samen op één centrale plek. Dit wordt ook wel een cursusomgeving, academie of online leeromgeving genoemd waar studenten toegang hebben tot lesmateriaal en e-learnings.
Fast Digital en Blended Learning
Hoe gaaf is het als je alle leermiddelen op één centrale plek hebt? En hebben we het over écht alles he? Een rijtje uit onze blended learning tools:
- Een online leeromgeving waarin alle onderdelen van Blended Learning samenkomen;
- Vanuit ons LMS volg je de voortgang van iedere cursist real-time;
- Leerpaden: stel een mix van leermiddelen samen en verpak dit in één leerpad met een einddoel;
- Online trainingen, micro learnings, virtuele labs, proefexamens, video’s, leerpaden, quizes, vragen (en antwoorden) je kunt jouw cursus invullen zoals je zelf wilt. Lees meer over e-learning software van Fast Digital.
Online én Offline leren is de toekomst
Hopelijk hebben we je hierboven veel voorbeelden van blended learning gegeven. Je merkt misschien al dat de mogelijkheden eindeloos zijn, maar dat daar ook gevaar in schuilt. Zorg voor focus, een doel en grip. Dan kan je van deze mix van lesmethoden echt een succes maken en zorg je ervoor dat jij of je bedrijf het er niet ‘even bij doet’.
Ben jij ook van plan om naast klassikale lessen, ook online lesmethoden in te gaan zetten en zoek je daarin advies of een oplossing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.