Ben je opzoek naar een geschikt learning management systeem? Dan is het je vast opgevallen dat er ontzettend veel keuze is. Er zijn veel verschillende aanbieders van goede e-learning software in Nederland en internationaal. Daarnaast is niet ieder LMS hetzelfde, want de mogelijkheden en features lopen nogal uiteen. Hoe bepaal je welk type LMS systeem het beste past bij jouw type trainingen en behoeften?

Het beste LMS in 3 stappen

Voordat je een goede keuze kunt maken is het belangrijk om na te denken over het uiteindelijke doel van je leeromgeving. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “Zo goed mogelijk een online training overbrengen aan mijn studenten.”

Wat is ervoor nodig om jouw doel te realiseren? Dit is een essentiële startvraag die je helpen om de juiste keuze te maken voor een online leeromgeving. De volgende drie stappen helpen je om helderheid te creëren.

Stap 1: Bepaal hoe je online trainingen wilt aanbieden

Wil je studenten opleiden door klassikale of online trainingen? Of heeft een combinatie jouw voorkeur? Laatstgenoemde wordt ook wel blended learning genoemd en is op dit moment een populaire vorm van lesgeven. Verderop in dit artikel leggen we de verschillen uit. Zodra je een heldere trainingsvorm hebt gekozen, ben je klaar voor stap twee.

Stap 2: Koppel jouw behoefte aan kenmerken van een type LMS

Bepaal aan welk type trainingen en functionaliteiten je nu én in de toekomst behoefte hebt en koppel dit aan het leersysteem dat je uiteindelijk selecteert.

Stap 3: Kies het systeem dat het beste past bij je wensen

Drie type LMS’en met elkaar vergeleken

Benieuwd hoe de 3 typen LMS’en voor verschillende leervormen van elkaar verschillen? Hieronder lichten we ze voor je uit.

Fast Digital e-learning software voor je eigen online leeromgeving | LMS type klassikaal lesgeven

1. LMS voor klassikaal leren

Als je klassikaal leren belangrijk vindt, dan functioneert een LMS als een administratiesysteem voor de klassikaal gegeven cursussen. Het systeem helpt je bij het organiseren en beheren van de trainingen. Denk bijvoorbeeld aan:

Integreren van LMS in de klas

Je kunt met een learning management system meer dan alleen administratieve zaken regelen. Je kunt het systeem bijvoorbeeld integreren met de klassikale trainingen. Zo kan de trainer onder andere multimediale content aanbieden en interactieve oefeningen op het scherm behandelen. De cursisten kunnen via hun eigen laptop of telefoon ook toegang krijgen tot de online leeromgeving. Op deze manier kun je een les geven waarin je deelnemers optimaal betrekt, en dat heeft een positief effect op de motivatie.

Testen en evalueren

Het systeem leent zich goed om tussendoor de voortgang van deelnemers te testen en doelstellingen te evalueren. Daarmee kun je de volgende trainingen effectiever en efficiënter maken op basis van de leerbehoefte.

Fast Digital e-learning software voor je eigen online leeromgeving | LMS type online training methode

2. LMS voor online leren

Het systeem voor online trainingen werkt in grote lijnen hetzelfde als een systeem voor klassikale trainingen. Het grote verschil is uiteraard dat de lessen zich volledig online afspelen. Maak online trainingen en geef toegang aan deelnemers, open lessen automatisch op basis van voortgang of tijd en volg de voortgang van cursisten. Er zijn veel voordelen aan online trainingen, denk aan:

Een groot verschil tussen een LMS voor klassikale en online trainingen, is dat je bij online trainingen makkelijker en meestal real-time leeractiviteiten kunt volgen en evalueren. Met dit systeem kun je exact bijhouden wie met welke cursus bezig is, wat de voortgang is en of er extra content nodig zijn.

Fast Digital e-learning software voor je eigen online leeromgeving | LMS type blended learning methode

3. Volledig geïntegreerd LMS gericht op blended learning

Het derde type systeem is een mix van de twee eerder beschreven typen. Met een volledig geïntegreerd LMS kun je zowel klassikale als online trainingen aanbieden en beheren. Behalve de bovengenoemde toepassingen, heeft dit type systeem nog een aantal extra functies. Denk aan:

Een blended learning systeem geeft je een totaalbeeld van de leerwijze van deelnemers. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel tijd een deelnemer besteedt aan een trainingsonderdeel. Maar ook hoeveel procent de training is afrondt. Deze inzichten helpen je om te leren en zodoende je trainingen beter te maken. Waar lopen deelnemers vaak vast? Mogelijk is daar meer aandacht nodig of extra lesmateriaal.

Blended leerlijnen

Door blended leerlijnen te creëren, kunnen werknemers zowel online als offline trainingen volgen. Zo creëer je een compleet pakket met een optimale leerervaring, waarbij verschillende trainingen elkaar versterken. Je kunt bijvoorbeeld een online training inzetten om het basisniveau van alle studenten op één lijn te krijgen voordat je aan een klassikale training begint. Ook kun je online trainingen aanbieden als naslagwerk of extra verdieping na de klassikale training.

Auteurstool

Maak een online training precies op jouw manier dankzij een auteurstool. Je kunt hiermee de trainingen ontwerpen en aanpassen op de leerbehoeften van de deelnemers. Trainingen worden daardoor specifiek en sluiten beter aan op de benodigde kennis.

Selecteer een LMS dat past bij de leervorm en -behoefte

Kort samengevat zijn alle learning management systemen te verdelen in drie typen: Een LMS met focus op klassikale trainingen, focus op online trainingen of een blended learning systeem dat het beste van beide werelden combineert. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om stil te staan bij welke opleidingsvorm jouw voorkeur heeft. En hoe staat dat ten opzichte met de leerbehoefte van jouw (potentiële) studenten?

Op basis hiervan kun je beslissen of je een online leeromgeving nodig hebt en welk type LMS het beste past bij jouw en studenten hun behoefte.

Weet je nog niet zeker welk type het beste bij je past? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze specialisten. Zij helpen je graag met het maken van een goede en toekomstbestendige keuze.